Vriendelijke uitstraling

Het gebouw krijgt een goede plek in de bestaande omgeving. Het wordt omringd door een open landschap en is vanuit alle hoeken goed zichtbaar uit de omringende wijk. Zo is er een vergezicht naar de binnenstad en het stadspark met de kinderboerderij. We benutten dit door alle scholen en de kinderopvang herkenbaar te maken vanuit de omgeving. Allemaal krijgen ze een eigen, unieke uitstraling die ook zichtbaar is vanaf de Parklaan. De gevels worden speels vormgegeven. Het gebouw vormt één geheel, maar is door verschillende hoogtes en volumes ook dynamisch.

Unieke gevels

De gevels worden gemaakt uit baksteen, een duurzaam materiaal dat altijd mooi blijft en bestand is tegen intensief gebruik. Er is gekozen voor een lichte steen die aansluit op de omliggende bebouwing in de wijk. Met variatie in kleur, krijgt elke school een eigen uitstraling. Daarnaast is voor elke organisatie een natuurfenomeen gekozen dat de organisatie symboliseert, en dat is vertaalt in een patroon of in kleurverschil. Vooralsnog zijn het: een honingraat voor de Graaf Jan, bomen voor de Hobbitstee, bloemen voor De Howiblo en vlinders voor Kind & Co.

De natuur als inspiratiebron

Elke school en de kinderopvang krijgt binnen het gebouw een eigen expressie. Met de natuur als bron van inspiratie is een aanzet gemaakt voor de identiteit van elke school. Natuur is een thema dat de organisaties verbindt, dat spreekt tot de verbeelding van de kinderen en een eindeloze aanleiding geeft voor spel en educatie. Voor elke organisatie komen natuurlijke kleuren terug in het interieur. Dat zijn verschillende tinten groen, blauw en geel. 

Gevelaanzicht noord - kant van de tennis

Gevelaanzicht noord - kant van de tennis

Gevelaanzicht oost - Bovenkerkweg

Gevelaanzicht oost - Bovenkerkweg

Gevelaanzicht zuid - kant van de Parklaan

Gevelaanzicht zuid - kant van de Parklaan

Gevelaanzicht west - hoofdingang (bij de hockey)

Gevelaanzicht west - hoofdingang (bij de hockey)

Atelier, beweegvloer en speellokalen

Het centrale hart wordt waanzinnig leuk! Zo komt er bijvoorbeeld een atelier, gedeelde keuken en speellokaal. Maar ook een beweegvloer van Springlab. De Springlab Beweegvloer, waarop kinderen interactief kunnen bewegen, is ontwikkeld voor kinderen in samenwerking met wetenschappers, pedagogisch experts en de kinderen zelf. De vloer is niet alleen leuk, maar draagt ook bij aan een gezonde ontwikkeling voor kinderen. 

Leerpleinen

In het gebouw komen verschillende leerpleinen. Daar kun je in een groepje werken, of even zelfstandig aan een opdracht. Per school zal het verschillen hoe de leerpleinen worden ingezet. In elk geval zijn ze lekker licht en nodigen ze uit om te werken. 

Centrale hart

Door de voordeur kom je direct binnen in het centrale hart, het ‘dorpsplein’. Een lichte open ruimte waar van alles gebeurt. De scholen en het kindcentrum zijn direct zichtbaar vanuit dit plein. De grote trap verbindt allerlei ruimtes met elkaar, maar ook de boven- en onderbouw van iedere school. Rondom het hart ligt het atelier dat gedurende de gehele dag in gebruik is door scholen en kinderopvang. De speellokalen kunnen door een te openen wand betrokken worden bij de centrale ruimte.

Fotoalbum centrale hart

Van ontwerp tot bouw: ontwikkelen doen we samen

Kindcentrum Montfoort ontwikkelen we samen. Dat doen we met de bouwer, Pellikaan Bouwbedrijf, en natuurlijk de scholen en opvang. Maar ook hiervoor werkten we intensief samen. Bijvoorbeeld met ICS adviseurs en EGM architecten, die voor zowel de binnenkant als de buitenkant het mooie ontwerp leverde (plus al het beeld voor deze website). Voor de (her)inrichting van de openbare buitenruimte, zoals de Parklaan en Bovenkerkweg, werken we nog steeds samen met de sportverenigingen en de klankbordgroep. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de gemeente.

Artist impressions: EGM architecten